Yaz Aylarında Kedi ve Köpeklerde Karşılaşabileceğimiz Problemler
Isınan havalar bizleri de sevimli dostlarımızı da etkiliyor. Onlar da suya, serin ve gölge ortamlara ihtiyaç duyuyorlar. Bakım koşullarına dikkat etmemiz, sağlıklarını korumak adına oldukça önemli. Aksi halde dehidrasyon, sıcak çarpması, yanıklar, alerjiler, ciddi enfeksiyonlar ve hatta ölüm gibi acı kayıplarla karşılaşabiliriz.
Bütün canlıların olduğu gibi sevimli dostlarımızın da her daim taze, temiz suya ihtiyaçları vardır. Yaz aylarında sıcaklara bağlı sık nefes alıp vermeleri, suya olan ihtiyaçlarını daha da arttıracaktır. Gün içerisinde su kaplarının dolu olup olmadığını ve suyun ısısını kontrol etmek oldukça önemlidir. Dolaşmaya çıktığınızda yanınızda su bulundurmanız ve sık sık ona ikram etmeniz faydalıdır. Yeterli su tüketemediklerinde halsizlik, hareket etmek istememe, organlarının sağlıklı çalışmaması ve ciddi sağlık sorunları yaşama olasılıkları artar.
Sıcak çarpması, ısı stresi, hipertermi vücut sıcaklığının çok yükseldiği durumlardır. Yaz aylarında araba içerisinde ya da camlı kapalı bir alanda kalmak sevimli dostlarımızın kalp, beyin, karaciğer, böbrek gibi organlarına zarar verir. Dostumuz şoka girebilir, geri dönüşü olmayan organ hasarları yaşayabilir ve hatta ölebilir. Onları arabada ya da kapalı alanlarda bırakmamak en geçerli önlemdir. Ayrıca çok sıcak havalarda dışarıda efor sarfetmemelerini, gölge alanlarda olmalarını sağlamak ve hatta imkan varsa ara ara patilerini karın altını, gerekirse tüm vücudunu hafifçe ıslatmak sağlıklı olacaktır. Onları serinletmek adına serinletici yataklar, tasmalar ve özel kıyafetlerden de yararlanabilirsiniz.
Deri problemleri yaz aylarında sık karşılaşılan ancak basit önlemlerle engellenebilecek durumlardır. Pire ve keneler özellikle de sıcak havalarda popülasyonları artan parazitlerdir. Alerjik reaksiyonlara, tüylerde aşırı dökülmelere, deride yaralara, sürekli kaşıntı, huzursuzluk, kan parazitleri ve insanlara da bulaşabilen ciddi hastalıklara sebep olurlar. Veteriner hekiminizin dostunuza uygun önereceği paraziterlerinin düzenli olarak yapılması bu problemlere karşı en önemli korunma yöntemidir.
Yaz aylarında piknik yapılması, dışarıda daha fazla zaman geçirilmesi sırasında sevimli dostumuz kendisi için uygun olmayan gıda artıklarını yiyebilir. Ayrıca serinletmek adına buz küpleri ya da dondurma verilmesi de mide bulantısı, kusma, ishal gibi sorunlara yol açabilir. Onları kontrolsüz bırakmamak, tasmaları ile gezdirmek, onlara uygun olmayan soğuk, baharatlı ya da kolay kırılabilecek yapıda kemikleri içeren gıdaları vermemek gerekir.
Sıcak havalarda bizlerle birlikte denize giren dostlarımızın sonrasında mutlaka duru su ile duş aldırılması, üzerindeki tuzun atılması derisi için önemlidir. Ayrıca ıslak ya da nemli kalan kulaklarda enfeksiyon oluşmaması için kulak içlerini pamukla kurulamak, onlara özel kulak solüsyonları ile düzenli bakım yapmak faydalıdır. Çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde çam kese böceklerinin olabileceğini unutmamak, arı ve yılan sokma ihtimallerini göz önünde bulundurmak da önemlidir.
Sadece kendi dostumuzu değil, sokaktaki canların da yanında olmalıyız. Gölge ve serin alanlardan onları kovmamalı, özellikle de taze, temiz suya ulaşabilmeleri için özen göstermeliyiz.
Küçük önlemlerle güzel bir yaz geçirebiliriz.