• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Doğal Afetlere Karşı Evcil Hayvanımızla Hazır Olma İpuçları

Doğal Afetlere Karşı Evcil Hayvanımızla Hazır Olma İpuçları

Doğal afetlerde kendi acil durum planımız ve hazırlığımız içerisine beslediğimiz hayvanlarımızı da dâhil etmek bizim sorumluluğumuz olmalıdır. Ülkemiz bir deprem kuşağında yer alıyor ve maalesef hepimiz için risk teşkil ediyor. Bu yazımızda sizlere acil afet durumlarına hazırlık ve sonrası için neler yapabileceğimizden bahsedeceğim.

Öncelikle bilmeliyiz ki hayvanlar korktuklarında kaçmaya, tırmalamaya ve ısırmaya meyillidirler. Aslında çoğu zaman güvenli bölgeleri kendi içgüdüleri ile bizden daha iyi bulabilirler. Bu nedenle bir doğal afet anında onu hemen yakalayıp, dışarı çıkamıyorsanız kovalamayın, peşinde koşturmayın ve kendiniz dışarı çıkın. Bu onları terk etmek olarak algılanmamalı, aksine siz sağlıklı olduğunuzda ona yardım etme imkânınız daha fazla olacaktır. Bir deprem söz konusu ve dışarı çıkma imkânınız yoksa sarsıntı geçinceye kadar yaşam üçgeni oluşturacak bir alanda, bir havlu ya da tasması ile tuttuğumuz sevimli dostumuzu kucaklayıp, cenin pozisyonunda yatmaya çalışın.

Deprem ya da herhangi bir doğal afete önceden hazırlık yapmak çok önemlidir. Evimizde güvenli alanlara ve hatta mümkünse kapıya yakın yerlere, bir taşıma çantası yerleştirmek, içerisine oyuncaklarından koymak orayı benimsemesini ve korku anında kaçacağı ilk yer olmasını sağlayacaktır. Köpeklerimiz için kapıya yakın, güvenli bir alana bir yatak yerleştirmek, uzatma tasmasını hazırda bekletmek faydalı olabilir. Evde bir kafes ya da akvaryum hayvanı besliyorsak onları mutlaka yaşam üçgeni oluşturabilecek alanlara yerleştirmeliyiz.

Kedi ve köpeğimizin mikroçipli olması, aşılarının eksiksiz olması ve acil durum çantası da öncesinde yapabileceğimiz hazırlıklar arasındadır. Mikroçip kayıtlarından bulunmaları ya da bize ait olduğunu ispatlayabilmemiz mümkün olacaktır. Aşılar ise afet sonrası yaşanabilecek hijyen sorunlarında sevimli dostumuzun tehlikeli hastalıklarına karşı savunma sistemini güçlendirecektir.

Acil durum çantasında; dostumuzun bilgileri (karnesinin fotokopisi, aşı durumu, kronik hastalıkları vb), ilk yardım çantası (daimi kullandığı ilaçlarını unutmayalım), mama ve su kapları, bir hafta kadar idare edeceği şekilde maması, suyu, stresini azaltması için ödül ya da sevdiği bir oyuncağı, ekstra tasma, ağızlık, mümkünse bir battaniye, seyahat kum kabı, bizim kokumuzu alabileceği bir tişörtümüz, çöp poşeti, kağıt havlu yer almalıdır. Ayrıca veteriner hekiminin bilgileri, acil durumlarda iletişime geçilecek birkaç kişinin adı ve telefonu ve birlikte bir resminizin çantada olması da önemlidir. Gıdaların bozulmaması için ara ara çanta içeriğinin güncellenmesi unutulmamalıdır.

Bir doğal afet anında sevimli dostumuzla dışarıda isek tasma kontrolünü bırakmadan ya da taşıma kabından çıkarmadan, binalardan ve elektrik direklerinden uzak bir alana gitmemiz sağlıklı olacaktır.

Doğal afetler sonrası güvenli bir alana geçmeden sevimli dostumuzu mümkün oldukça taşıma kabından çıkarmamalıyız. Güvenli alanlarda tasma ile kontrol altında tutmaya çalışmalıyız. Onların da stresli ve korkmuş olduğunu unutmamalıyız. İzin verdiği ölçüde temas etmemiz, sevdiği oyuncağı ya da bir ödülü ona vermemiz, eşyalarına daha önceden acil durum çantasına yerleştireceğimiz bir stres giderici ürün uygulamamız onların rahatlamasını sağlayacaktır.

Yaralı ya da sahipsiz bir hayvan bulduğumuzda, ona sakince yaklaşmalı, yumuşak bir ses tonu ile iletişim kurmaya çalışmalıyız. Bir havlu ya da battaniye yardımı ile onu yakalayıp sabitledikten sonra zaman kaybetmeden hayvanlarla ilgili birimlerle iletişime geçmek, bir veteriner kliniğine ulaşmak en iyi yardım olacaktır. Bu süreçte bilinci yerinde ise ona su ikram edebilirsiniz. Asla zorla içirmeye çalışmamalısınız.

Deprem gibi doğal afetler aniden gerçekleşen, oldukça korkutucu durumlardır. Önceden acil durum planları yapmak, bunu tasarlamak, aile bireyleri ve sevimli dostumuzu tanıyan kişilerle paylaşmak, hem bizlerin hem de evcil hayvanımızın bu süreci daha güvenli atlatması açısından önemlidir.

Acil Durum İlkyardım Çantası İçeriği

1. Veteriner hekiminizin telefon numarası

2. Evcil hayvanınızın karnesinin fotokopisi

3. Kronik hastalığı ile ilgili ilaçları

4. Cımbız

5. Tampon, Sargı bezi, Pamuk

6. Flaster, Kendinden yapışkanlı bandaj

7. Küt uçlu makas

8. Oksijenli su, Antiseptik solüsyon

9. Göz temizleme solüsyonu

10. Kulak temizleme solüsyonu

11. Yara spreyi/Antibiyotikli bir merhem

12. Antihistaminik tablet ve pomad

13. Eldiven

14. Enjektör

https://petgazete.com/pet-haber-gazetesi-sayi-59/