• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Çam Kese Böceği ve Zararları

ÇAM KESE BÖCEĞİ ve ZARARLARI

Çam kese böceği (Thaumetopoea pityocampa), özellikle havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde görülen zehirli tüylere sahip tırtıllardır. Bu böcekleri çam ağaçlarında oluşturdukları beyaz kozaları ile ya da zincir şeklinde toprakta ilerlerken görebilirsiniz.

    

Bu böcek tüylerindeki zehirli tozlar nedeniyle insanlarda ve hayvanlarda alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Özellikle kedi ve köpeklerin bu tırtıllarla temas etmemesi gerekir. Temas eden sevimli dostlarımızda ağız ve dil mukozasında ciddi alerjik reaksiyonlar, kızarıklık, şişlik, nekroz, kas spazmları, anaflaktik şok ve ölüm görülebilmektedir.

Sevimli dostunuz aniden ağzını, yüzünü patilemeye başladıysa, salya akıntısı, kusma, hızlı ve sık solunum varsa, çam ağaçlarının olduğu alanda iseniz ilk aklınıza gelmesi gerekenlerden birisi çam kese böceği olmalıdır. Bu durumda zaman kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmalısınız. İmkânınız varsa etkilenen bölgeyi (ağız içi, dil ve dudakları) bolca suyla hatta ılık su ile yıkamak faydalı olacaktır. Bu süreçte kesinlikle bölgeyi ovalamaya ya da silmeye çalışmayın. Sadece ağzına su dökerek ağız içi ve dilini durulayın ve veteriner hekiminize ulaşın.  

Elma sirkesi, karbonatlı su ya da süt ile de yıkama yapılabileceği bildirilmiştir. Bu sıvıları hayvanın boğazına kaçırmamaya ve mukozaları bu sıvılarla ovmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca tırtılların olduğu bölgelerde, aynı tarihlerde (Mart, Nisan, Mayıs aylarında) çıktığı bildirilen, çiriş otu ya da yalancı pırasa olarak bilinen otun kökünü kesip, dostunuzun etkilenen bölgelerine sürecek olursanız böceğin zehirinin etkisiz hale geleceği de bildirilmiştir. Ancak yapılmış bilimsel çalışmalar olmadığından mümkünse önceliğiniz su ile yıkama ve veteriner hekiminize ulaşmak olmalıdır.  Dostunuza acil müdahale etmeye çalışırken tırtılın sizde de alerjik reaksiyona neden olabileceğini unutmamalı, mümkünse eldiven kullanmalı ya da ellerinizi bol su ile yıkamalısınız.

Tedavisinde antihistaminik ilaçlar, kortikosteroid, antibiyotik, vitaminler ve serum ile destek verilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca etkilenen mukozalara doku toparlayıcı ilaçlar, ozon terapileri uygulanabilmektedir. Bütün bu uygulamalara rağmen sevimli dostumuzu kaybedebiliriz. Çoğu vakada maalesef nekroze olan dilin bir kısmı operatif müdahale ile alınmak zorundadır.

Birçok hastalıkta olduğu gibi burada da önemli olan korunmadır. Kedi ya da köpeğinizin bu tırtılların görüldüğü bölgelerde dolaşmasına izin vermeyin. Dolaşmaya çıktığınızda mutlaka tasma ve ağızlık kullanın.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır ve veteriner hekim tedavisi yerine geçmemektedir.