• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Kedi ve Köpeklerde Yaşlılık

 Kedi ve Köpeklerde Yaşlanma

Sevimli dostlarımızın yaşam evresi yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık olarak sınıflandırılmaktadır. Yaşlılık evresi 7 yaşından sonra başlamaktadır. Irk, genetik yapı, bakım ve beslenme koşulları yaşlılık belirtilerinin daha erken ya da ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmasını etkilemektedir.

Yaşlılık belirtileri;

-Hareketlerde yavaşlama, durgunluk
-Yürüyüşlere çıkmak istememe ya da isteksiz yürüme, çabuk yorulma
-Görme ve duymada azalma
-Deri-tüy bozuklukları (tüylerde matlaşma, renk değişimleri)
-Davranış değişiklikleri (Sürekli uyuma, agresif tepkiler, nedensiz havlamalar-miyavlamalar, karanlık kuytu yerlere saklanmalar)
-İstenmeyen yerlere tuvalet yapma, tuvalet kaçırma
-Ağızda koku, dişlerde problemler
-İştahsızlık, gıdaların sindirilebilirliğinde sorunlar (kabızlık ya da ishal)
-Unutkanlık

Bağışıklığın zayıflaması, kanser, kalp ve böbrek hastalıkları, duyusal ve zihinsel fonksiyon kayıpları sevimli dostlarımızın yaşam kalitelerini düşürmektedir. Bu nedenle yaşlılık döneminde aşıların ve özellikle paraziter uygulamalarının aksatılmaması, veteriner hekim kontrollerinin sıklaştırılması gerekir. Senede 2 defa kan ve idrar tahlilleri ile genel durum kontrol edilmeli. Erken teşhis edilebilecek organ fonksiyon kayıplarının ilerleyişinin yavaşlatılması için gerekli desteklere başlanmalıdır. Böylece dostumuzun ağrı ve sancı duymasını önleyerek bu süreci daha rahat geçirmesini sağlarız.

Sabırlı, anlayışlı ve dikkatli olmamız sevimli dostumuzla daha uzun ve güzel bir süreç geçirmemizi sağlayacaktır.