• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Tüy Dökümünde Beslenmenin Etkisi

TÜY DÖKÜMÜNDE BESLENMENİN ETKİSİ

Evcil hayvanlarda mevsim değişimi, stres, pire-kene gibi parazitler, deri ya da iç organ hastalıklarına bağlı olarak tüy dökülmesi görülmektedir. Beslenme yetersizliği ve diyetteki eksiklikler de tüy dökülmelerinde önemli birer faktördür.

Proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller tüy sağlığı açısından önemlidirler. Tüylerin yapısı büyük ölçüde proteinden, deri hücrelerinin zarları ise protein ve yağlardan oluşmaktadır. Protein ve yağdan eksik diyetlerle beslenme deri hücre duvarının ve kıl köklerinin zayıflamasına neden olur. Deri direnci kırıldığında da hastalık etkenleri kolayca vücuda giriş yaparlar.            

Vitamin ve minerallerin eksikliği ya da fazlalığı da deri ve tüy yapısının bozulmasına yol açar. Kemikleri güçlensin ya da sağlıklı büyüsün düşüncesi ile ihtiyacı olup olmadığına bakılmadan ekstra kalsiyum, fosfor ve vitamin destekleri kullanmak yapılan hatalar arasındadır. Örneğin tüylerin ihtiyacı olan çinko fazla kalsiyum alındığı durumlarda yeterince emilemez ve çinko eksikliğine bağlı deri-tüy sorunları ile karşılaşırız. Gereksiz A vitamini takviyesi ya da ciğerle besleme özellikle kedilerde hipervitaminozis A görülmesine ve deri-tüy yapısının bozulmasına neden olur.

Onların yaş, kilo ve egzersiz ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanacak diyetlerde protein, yağ ve karbonhidrat dengesini kurmak ya da kaliteli sınıf olarak adlandırılan hazır mamalarla beslemek, dönemsel ihtiyaçlara bağlı olarak hekiminizin de onayladığı değişiklikleri yapmak aslında büyük ölçüde yeterlidir. Buna rağmen deri kuru, tüyler mat, kırılgan ve aşırı döküm varsa bireysel farklılıklar ve her şeye rağmen beslenme hatası olduğu akla gelmelidir.


Veteriner hekiminizin muayenesi sonucunda diyetin düzenlenmesi, eksikliklerin gıda takviyeleri ile giderilmesi ve düzenli taramak daha sağlıklı deri-tüy yapısını sağlayacağından tüy dökümü de minimuma inecektir.

Biyolojik döküm dışındaki tüy kaybı diğer hastalıklara da davet çıkarır ya da ciddi hastalıkların bulgusu olarak karşımıza çıkar. Sağlıklı tüy yapısı hem sevimli dostumuzun hem de bizim yaşam kalitemizi arttıracaktır.