• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr
Yangınlarda Hayvanlar İçin Ne Yapabiliriz?
https://annebebekkulubu.com web sitesi için yazdığımız yangınlarda hayvanlarımızla ilgili neler yapabileceğimizi anlattığımız yazımız;


Son günlerde ülkemizin birçok bölgesinde yaşanan yangınlarda yanan ormanlarımız, evcil ve yaban hayvanlarımız hepimizin içini yakıyor. Aklımızda ne yapabiliriz soruları… Bu yazımızda sizlerle evcil ve yaban hayvanlarımız için neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Hayvanlarımızı nasıl koruruz ve ilk müdahaleyi nasıl yaparız?

Bu tip durumlarda ilk yapmamız gereken sakin olmaktır. Alevlerin ve dumanın etkisinden korumak amacıyla tehlike alanından çıkarmaya çalışmak zorundayız. Canı yanan hayvan çığlık atma ve kaçma eğiliminde olacaktır. Direk ya da ıslatılmış havlu ile yanan hayvanı yakalamalı ve yanan bölgeyi bol su ile yıkamalıyız. Yanık bölge ıslak bir gazlı bez ya da havlu ile sarılarak, vakit kaybedilmeden bir veteriner kliniğine ulaşılması önemlidir. Yanık bölgeye asla buz uygulanmamalı hatta profesyonel destek alıncaya kadar herhangi bir ilaç da kullanılmamalıdır. Sadece bol su ile yıkayıp, yanık bölgeyi serin tutmak yapılabilecek en faydalı ilk yardımdır.

Evcil hayvanları nasıl koruruz?

Evcil hayvanlar çoğunlukla evde yaşanan kazalar (elektrik çarpması, sıcak su ya da kızgın yağ dökülmesi vb) ve maalesef afetler nedeniyle yanıklarla karşılaşabilmektedir. Yangınlarda da imkan varsa taşıma kabına almak, tasmasını takmak, havlu, battaniye gibi bir örtüye sarmak ve bölgeden uzaklaştırmak gerekir. Yanık durumu söz konusu ise yine ıslak bir havlu ile yakalamak ve bölgeye bol su uygulamak faydalı olacaktır. Yanıkların derecesi önemlidir. İlk anda basit gibi görünse de zamanla derin doku yanıkları karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle ilk müdahalenin ardından mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır. Evde bakılan hayvanlar direk veteriner hekimlerine ulaştırılması, ihtiyaç durumuna göre destek ve yanık tedavisine alınması bakımından sokak canlarına göre daha şanslılardır. Peki, sokak hayvanları için ne yapabiliriz?

Sokaktaki hayvanlar genellikle durumu tam algılayamamaları nedeniyle panik yapabilir ve yakalamak istediğinizde sizi ısırabilir. Isırılmamaya çalışarak, üzerlerine bir örtü atıp yakalamaya çalışılmalı ya da güven verici bir ses tonu ile konuşarak onlara yaklaşılmalıdır. Aslında her sokak canının kendi bölgesi ve alıştıkları insanlar vardır. Onlar aracılığı ile kontrollü şekilde bölgeden uzaklaştırmaya çalışmak, yaralı ise onu korkutmadan yara bölgesini bol suyla yıkamak ve yine veteriner kliniğine ulaştırmak önemlidir. Afet durumlarında belediye veteriner hekimleri ve özel klinikler hızla bölgelere ulaşmaya çalışmaktadır. Onlardan destek istemek, hayvanı taşıyamıyorsak bir bölgede sabit tutmak ve gelmelerini beklemek, bu sırada da ıslak bir örtü ile onu sarmak gerekir.

Yangın bölgesinden kaçmayı başaran yaban hayvanları için belli bölgelere yiyecek ve su bırakmak iyi olacaktır. Bahçe ya da etrafı çevrili alanlar içerisine yiyecek yardımı ile çekmeye çalışmak ve tehlike geçinceye kadar bir bölgede barınmalarını sağlamak hem onlar hem de evcil hayvanlar ve insanlar için daha sağlıklı olacaktır.

Afet bölgesine uzakta yaşayanlar da hayvanlar için nasıl yardım yapacaklarını, neler gönderebileceklerini araştırıyorlar. Aslında afet bölgelerinde yerel kurumlar hızla harekete geçmekte ve durum tespiti yapmaktadır. Öncelikle onların ihtiyaçları belirlemesi beklenmeli ve sonrasında yetkili kişi ve kurumlarla bağlantıya geçilmelidir. Maalesef ülkemizde son günlerde çok ciddi kayıplara neden olan yangınlar yaşamaktayız. Bir yandan söndürme çalışmaları devam ederken bir yandan da kurumlar ihtiyaç listelerini duyurmaya başlamıştır. Yaşadığımız bu kötü olaylarda veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri, belediye veteriner hekimleri tüm imkanlarını kullanmaya başlamışlardır ve afet bölgesi dışındaki veteriner hekimleri ve kurumları da kendi içlerinde organize olarak gerekli ilaç ve sarf malzeme ihtiyacını karşılamaktadır. Burada önemli olan barınma, yiyecek ve içecek konusudur. Yine kurumların çağrıları doğrultusunda (Valilik/kaymakamlık, belediye, veteriner hekim odaları, veteriner hekim dernekleri, resmi kimliğe sahip hayvan sever dernekler), mama (kuru ya da konserve), mama-su kapları, battaniye, havlu, kafes, taşıma kapları, büyükbaş hayvanlar için yem, yemlik, suluk, zapt-ı raptlarının sağlanması için tasma, bağlama ipleri gönderilebilir ya da maddi destek sağlanabilir.

 

  
1420 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın