• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr
Kış Döneminde Can Dostlarımızın Bakımı

Kış Dönemi ve Can Dostlarımız

Havalar soğumaya başladığında gerek evlerimizdeki gerekse sokaktaki can dostlarımızın kürk yapılarında değişimler başlar. Kışlık kıyafetlerimizi dolaplardan çıkarmamız gibi onlar da daha sık ve kalın tüylerini çıkarmaya başlarlar. Buna rağmen soğuk, yağmur, kar, rüzgar gibi kışın sert koşullarına hazırlanmalarında bizlerin de bazı durumlara özellikle dikkat etmesi ve hatta onlara destek olması gerekir.

Mevsim geçişi yazlık tüylerin döküldüğü ve yerine kışlık kürkün geldiği bir dönemdir. Bu dönemde şikayet etmek yerine düzenli fırçalama ile onların değişim sürecine destek olabiliriz. Dışarıda kalan ya da sık sık dışarıya çıkan hiçbir köpeğin tüyleri kış aylarında traşlanmamalıdır.

Bazı ırklar soğuk havalara kolay adapte olsa da yine de korunaklı ortamlara ihtiyaçları vardır. Tüyleri hafif yağmur ve soğuktan onları korusa da yoğun yağmur altında kaldıklarında derileri de ıslanacağından üşüyeceklerdir. Bazı ırklar ise özellikle kısa tüylü olanlar soğuk havalara karşı dayanıksızdırlar. Onlara özel kıyafetler, patikler giydirmek ve çok soğuk havalarda uzun süre dışarıda bırakmamak gerekir. Sık sık, kısa süreli yürüyüşler ile günlük gezme ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Havaların erken karardığını da düşünürsek fosforlu renkler içeren kıyafet ve tasmalar daha güvenli yürüyüşler yapmanızı sağlayacaktır.




Tüm kedi ve köpek ırkları için kış aylarında pati yastıklarının sık sık kontrolü önemlidir. Soğuk havalarda pati yastıkları çatlayabilir ya da yollara dökülen kaya tuzları, antifriz gibi onlar için tehlikeli kimyasallar patilerine yapışabilir. Patileri yıkamak, alkolsüz ıslak mendillerle silmek, kurutmak ve pati koruyucu kremler kullanmak faydalı olacaktır.

Ev içerisinde bakılan kedilerin düzenli taranmaları hem sizin hem de onların rahatlığını sağlayacaktır. Dışarıya gidip gelen kedilerde tüyler dış ortama hızla adapte olsa da yine de korunaklı alanlara ihtiyaç vardır. Eve girmelerini kolaylaştıracak bir kedi kapısı ya da ona özel hazırlayacağınız bir yuvası olmalıdır.

Tavşanlar ve egzotik hayvanların altlıklarını daha kalın sermek, yuvalarını üşümeyecekleri, türe özel sıcaklıkta tutmak, bu sırada havalandırmalarının da iyi olmasını sağlamak sağlıkları açısından önemlidir.



Kafes kuşlarımızı kalorifer ya da sobaya yakın üşümeyecekleri bir ortamda tutmak, ısıtıcıların çalışmadığı zamanlarda onlara özel UV lambaları ya da sıcak su torbalarını kafeslerine yakın koyup, kafesi bir battaniye ile sarmak faydalı olacaktır.

Kış aylarında ev içerisindeki tehlikelere de dikkat etmek gerekir. Şömineler ve sobalardan sıçrayacak kıvılcım ya da elektrikli sobalar can dostlarımız için tehlike oluşturabilir. Onları güvenli bir uzaklıkta tutmak gerekir.



Sokaktaki canlar için yuvalar, barınma ve beslenme alanları oluşturmalıyız. Her zaman ulaşabilecekleri temiz su bulundurmalıyız. Karton kutuları naylonla kaplamak, büyük pet şişeleri kesip mama ve su kabı yapmak çok da zor olmayacaktır. Çok soğuk havalarda apartman ve garaj kapılarını açık bırakarak onlara destek olabiliriz. Ancak lütfen onlara kıyafet giydirmeyin. Kıyafet ilk anda onları sıcak tutsa da daha sonra ıslak bir şekilde üzerlerinde kalacak ve hastalanmalarına sebep olacaktır. Kuşlar için kuş yuvaları, yem odakları, temiz su kışı rahat atlatmalarını sağlayacaktır.




Unutmayalım ki havalar bizim için soğuksa, onlar için de soğuktur. Dışarıda donmuş bir hayvan görürseniz onu ince bir battaniyeye sarıp en yakın veteriner kliniğine ulaştırmalısınız. Kliniğe ulaşıncaya kadar ılık bir ortamda tutup, vücuduna hafif hafif masaj yapabilirsiniz. Ancak asla sıcak bir ortama almayın, sıcak su torbası kullanmayın, vücudunu çok sıkı sarmayın ve çok sert hareketlerle masaj yapmayın. Genel durumu iyi olsa bile burun, kulak uçları ve pati yastıkları donmaya bağlı oluşabilecek lezyonlar nedeniyle mutlaka kontrol edilmelidir.

Sağlıklı bir kış geçirmek dileğiyle.
 
  
112 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın