• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Hamster Nedir?    07.07.2021





Hamster nedir?

Kemirgen bir hayvandır. Esnek bir derisi, yuvarlak gözleri, kavramaya uygun ayakları olan bir canlıdır. Uzun ve kısa tüylü varyeteleri vardır. Boyları aşağı-yukarı 15-20 cm, ağırlıkları 150-200 gr’dır. Ortalama ömürleri 2,5-3 yıldır.

Ergenlik yaşı 4-6 haftalıktır ancak 6 aylıktan itibaren çiftleştirilmeleri uygundur (erken çiftleşmelerde doğan yavruların çoğu ölmektedir). Gebelik süreleri 15-18 gündür. Gözleri ve kulakları kapalı olarak, tüysüz, pembe renkli yavrular dünyaya getirirler. Yavrular 3-4 hafta annelerini emerler. Ancak 9-10 günlükten itibaren annelerinin yemlerinden de tatmaya başlarlar.





Hassas kemiklere sahip, narin ve uysal canlılardır. Gündüzleri uyumayı geceleri aktif olmayı tercih ederler.

Cinsiyet tayini genital çıkıntının anüse yakınlığına göre yapılabilir. Çıkıntı anüse yakınsa dişi, uzaksa erkektir. Yetişkin hamsterlarda testisler belirgindir.

Hamsterlar ideal ev hayvanlarıdırlar ancak uyku saatlerinde rahatsız edildiklerinde, yabancı biri tarafından tutulduklarında ya da canları yandığında ısırabilirler.








     
















Türleri:

En yaygın türleri Suriye hamsteri, Rus cüce hamsteri (Gonzales) ve Çin hamsteridir.






Beslenme şekli:

Omnivor hayvanlardır; meyve, sebze ve tahıllarla beslenirler. Onlara özel hazır yemler alınabilir. Ayrıca salatalık, ıspanak, brokoli, muz, elma, armut verilebilecek gıdalar arasındadır. Soğan, sarımsak, çiğ patates, lahana, fasülye onların sindirim sistemlerini bozan gıdalardır, verilmemelidir. Hamsterlar baş ve boyunlarının yan taraflarında gıda depoladıkları keselere sahiptirler. Bu keselerle yiyecekleri yuvalarına taşırlar. Bu nedenle çabuk bozulacak gıdaları fazla miktarda vermemekte fayda var.

Günlük olarak değiştirilen taze temiz su verilmelidir.












        











Bakımı:

Tırmanma egzersizine ihtiyaçları olduğundan kafeslerinin büyük olmasını öneririz. Kemirme özellikleri olduğu için demir ya da çelik kafesler veya onlara özel üretilmiş sert plastik kafesler tercih edilmelidir. Yalnız yaşamayı sevdikleri için çiftleşme dönemleri dışında bir araya getirilmemeleri gerekir.

Kafes içerisine onlara uygun tırmanma ve çarklardan alınmalı, karton ya da ahşaptan yapılmış bir yuva bulunmalıdır. Ayrıca kafes altlığı (kırpılmış beyaz kâğıt, kâğıt havlu ya da talaş) kullanılmalı, haftada bir düzenli olarak altlık değiştirilmelidir.

Hamsterlar için ideal ortam sıcaklığı 17-26  ͦC’dir. Banyoya ihtiyaçları yoktur, hatta yıkamaya dayanıklı değildirler. Kendilerini temizleyebilen canlılardır.















Hastalıkları

Hamsterlar hasta olduklarında hareketsiz ve iştahsız olurlar. Göz ve kulaklarda akıntı, kambur duruş, tüylerin kirli olması, tüylerde dökülme, ishal gibi belirtiler görülebilir.

Vücut sıcaklıkları 36,7-38,3  ͦC arasındadır. Bazı hastalık hallerinde yüksek ateş söz konusudur.

Bu belirtileri gördüğünüzde mutlaka ilgili bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.

Hamsterlarda sıklıkla ayak ve tırnak hastalıkları, dişlerde aşırı uzamaya bağlı problemler, yanak keselerinde tıkanmalar görülmektedir. Ayrıca kafes dışında yaralanmalar da sıklıkla karşılaşılan problemlerdir.

Kemirme materyalleri ile dişler törpülenememişse çok uzamaya bağlı beslenememe, ağız içi ve çevresinde yaralanma, salya akışı olduğundan veteriner hekiminizin uzayan kısımları kesmesi gerekecektir.

Günümüzde hamsterlar için önerilen bir aşı bulunmamaktadır. Kafes içerisinde çiftleştirilip yetiştirilen hamsterların kuduz virüsü ile karşılaşma ihtimali yoktur.

Her ilaç hamsterlara uygulanmaz, o nedenle mutlaka hamsterlarla ilgilenen bir veteriner hekimle görüşülmesi gerekir.