• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

KEDİLERİMİZ    26.01.2019

Kediler ortalama 14 yıl yaşarlar. Tabii iyi bakım ve besleme koşulları ile daha uzun yaşamaları mümkündür. Bir kedinin ortalama hayat süresini 3 evreye ayırabiliriz; yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık.
 

Yavruluk;

Bu dönem doğumdan bir yaşa kadar sürer.
Kör ve sağır olarak doğan kedi yavrularında gözler 9-15 günlükken açılır. Gözler açıldıktan 1 hafta sonra gerçek anlamda görmeye başlarlar. Bu süre içinde kulak ses kanalları da açılır ve böylece yavrular sesleri de algılamaya başlarlar.

En hızlı gelişme gösterdikleri  bu dönemde zamanlarını, belli periyotlarla annelerinden süt emerek ve uyuyarak geçirirler. İkinci haftalarını tamamlayan yavrular emekleyerek yürümeye başlarlar ve tuvaletlerini yuvalarının yakın çevresine yaparlar. Bu dönemde tırnaklar uzayıp sivri bir hal aldığı için annenin meme derisini zedeleyebilirler. Tırnak uçlarının uygun bir tırnak makası ile kesilip kütleştirilmesi gerekir.  
 

Yavrular 4 haftalık  olana kadar vücut ısılarını tam olarak regüle  edemezler. Bu yüzden dış çevrenin sıcaklık değişimlerinden etkilenirler. Isı, özellikle ilk 2 hafta hayati öneme sahiptir. Vücut ısılarını korumak için yavrular birbirlerinin ve annelerinin vücut ısılarından faydalanırlar. Ortam ısısının  30°C’de tutulması ve haftalık  2-3°C’lik düşüşlerle normal oda sıcaklığına ulaşılması yavruların sağlıklı gelişimi için faydalı olacaktır.

Yavrular 5-6 haftalık oluncaya kadar anne sütüne muhtaçtırlar. Bu dönemden sonra sütten kesilip özel hazırlanmış yumuşak gıdalar ya da yavrular için formüle edilmiş konserve ve kuru mamalar kullanılabilir. Gerek verilen mamanın, gerekse mama kaplarının çok temiz olmasına özen gösterilir. Besinler de taze olmalıdır. Evde hazırlanan rasyonlarda protein olarak taze yağsız eti çok ince kıyıp, pişirip verebilirsiniz. Nişasta ve nişastalı besinler iyice pişirilmelidir. Az pişmiş sebzeler de verilebilir. Sebzeler hazırlanmadan önce iyice yıkanmalıdır. İyi bir iskelet yapısına sahip olabilmeleri ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için kalsiyum ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaları gerekir. Evde hazırlanan diyetlere ilave olarak kalsiyum eklenmelidir. Günlük mama miktarı, yavrular 6 aylık olana kadar 3-4 öğüne, 6 aylıktan 12 aylığa kadar olan süre içinde de 2 öğüne bölünerek verilmelidir. Zamanla büyüme takip edilerek günlük mama miktarı büyüme oranında arttırılmalıdır.   


      

Yavru kediler 8 haftalık olduklarında kendileri için hayati tehlike oluşturan enfeksiyonlara karşı aşılanmaya başlanmalıdır. Anneden geçmesi olası parazitler için tedavi yapıldıktan sonra Veteriner Hekiminiz tarafından hazırlanan aşı programına tam olarak uyum yavrunun sağlıklı gelişimi için şarttır.

Yavru kedilerde 3-3,5 aylıktan itibaren süt dişleri değişmeye başlayacaktır. Diş değişimi 6-8 aylığa kadar devam eder ve yeni çıkan dişler hayat boyu kalıcıdır.
Kedi davranışlarını ve sosyalleşmeyi annelerinden öğrenen yavrularda ergenlik; dişilerde 4-6 aylık, erkeklerde 6-8 aylıkken gerçekleşmektedir. Kızgınlık adı verilen bu dönem dişilerde; acıklı miyavlamalar, gövdenin ön kısmını yere yapıştırıp arkasını havaya kaldırma, yerlerde yuvarlanmalar şeklinde gözlenirken, erkeklerde ise farklı tonda ve yüksek sesle miyavlamalar, yaşadıkları bölgeye keskin kokulu sıvı püskürtme gibi davranışlarla karakterizedir.
Oyun, çevreyi tanıma, ısırmalar, tırmalamalar ve yaramazlıklarla geçen bu evrede edinilen alışkanlıklar kedinin genel mizacını oluşturacaktır.
 


Yetişkinlik;

1 ila 6 yaş arasındaki dönemi kapsar. Oyun ve yaramazlık bu dönemde de önemlidir ancak çocukluk evresindeki kadar aktif değildir. Karakter şekillenmiştir.

Olgunlaşan yani bir yaşın üzerinde olan kedilerde bakım ve beslenmede dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Öncelikle kedinizi beslerken fizyolojik olarak neye ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Çocukluk dönemindeki protein ve karbonhidrattan zengin besleme, yetişkinlik döneminde başta sindirim sorunları olmak üzere pek çok sıkıntıya sebep olmaktadır. Bu nedenle yaşına uygun diyetlerin verilmesinde ya da hazırlanmasında fayda olacaktır.

Bu dönemde 1-1,5 yaştan itibaren dişlerde tartar oluşumu başlayabilmektedir. Düzenli diş fırçalama ya da veteriner hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla diş taşı temizliği yapılması sağlığı açısından önemlidir.





 

Yaşlılık;

7 yaşından itibaren yaşlılık dönemine girerler. Kediler için oyun, her dönemde vazgeçilmez olsa da yaşla beraber aktivitelerde azalma olacaktır. Hastalıkların ve fiziksel sıkıntıların yavaş yavaş kendini gösterdiği bu dönemde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması erken teşhisler açısından önemlidir.








Bu evrede yeme alışkanlıkları da değişecektir. Duyularda azalma, diş ve ağız yapısındaki değişimler nedeniyle daha seçici olacaktır. Uyku ile geçireceği zaman daha fazla uzadığından, sessiz, sakin ortamlar hazırlamamız onları memnun edecektir.
 









Kedilerde Hamilelik ve Doğum

Hamilelik 56-72 gün arasında, ortalama 63 gün sürmektedir. Bu dönemde çiftleşme isteği görülmez. Hareketlerde azalma, iştahta artış göze çarpmaktadır. Dördüncü haftadan sonra karında şişlik, memelerde belirginleşme söz konusudur.

Stresten uzak tutulması gereken hamile kedilerde beslenme de önemlidir. Proteinden zengin diyetler hazırlanması ya da hamile kedilere özel mamaların kullanılması uygun olacaktır.

Doğumdan bir hafta önce kendisine güvenli bir yer aramaya başlayacağından, ona uygun sessiz, sakin bir köşe hazırlanması gerekmektedir. Bir sepetin içine minder ya da temiz havlular koyarak hazırlık yapılabilir.


Doğum yaklaştığında ise yeme-içme kesilecektir. Yattığı yerde akıntılar, sık nefes alma, bazılarında miyavlayarak dolaşma doğumun başladığını gösteren işaretlerdir. Doğumun tamamlanması 24 saati bulacaktır. Bu süreçte müdahale edilmemelidir. İçgüdüsel olarak doğumunu kendisi gerçekleştirecek olan anne, bebeği ile arasındaki kordon bağını dişi ile kesecek ve yiyecektir.





Genellikle 1-5 arası bebek doğuran kediler, yavrularını karın altına toplar ve emmelerine yardımcı olurlar. Nadir de olsa doğumun acısına bağlı olarak travma yaşayabilen kediler yavrularını istemeyebilirler. Böyle durumlarda anne kediye, sevecen bir ses tonu ile yaklaşılmalı, yavrularını koklaması ve yalaması için teşvik edilmelidir. Bu sırada bebekler çok fazla elde oynanmamalıdır. 



   















Doğum sonrası kirli havlular değiştirilerek, yavrular temiz bir yere alınmalıdır. Annenin yakınına mama ve su bırakılmalıdır.


Belirtilerine rağmen doğum başlamamışsa mutlaka veteriner hekimle bağlantıya geçilmelidir.