• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Yaz Aylarında Tıraş Yapılmalı mı, Yapılmamalı mı?

Yaz Aylarında Tıraş Yapılmalı mı, Yapılmamalı mı?

Sevimli dostlarımız bizler gibi terleyip rahatlayamadıkları ve mevsimsel değişime girdikleri için özellikle yaz aylarında çok fazla tüy dökerler. Bu durumda da çoğumuz tıraş ettirmeyi tercih etmekteyiz. Burada aklımıza gelecek soru traş onlar için gerekli mi ve hatta güvenli mi?

Evcil hayvanımızın sağlıklı olması açısından deri-tüy bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bu bakım bazı ırklar için tıraş şeklinde olabilmektedir. Tüyleri keçeleşmiş, normal tüy yapısını kaybetmiş, ev ortamında bakılan, daha doğrusu direk güneş altında olmayan canlar için tıraş bir bakımdır ve sağlığı açısından yapılmalıdır.


Direk güneş altında kalan ya da günün çoğunu açık havada geçiren dostlarımızın sıcak dönemlerde tıraşlanmasını önermiyoruz. Onu serinletmeyi düşünerek yaptığımız bu işlem güneş ışınlarının direk derisine nüfuz etmesine yol açar. Bu onu aşırı ısınma, güneş yanığı, sıcak çarpması ve hatta potansiyel olarak deri kanseri tehlikesine maruz bırakır. Çok kısa tıraşlar ayrıca derisine gelebilecek sivri, kesici cisimleri de engellemeyecek, doğal koruma ve yalıtımı ortadan kalktığı için yaralanmasına yol açacaktır.



Bazı ırklarda tek kat (Shih-Tzu gibi), bazılarında ise çok katlı (iki ya da üç) tüy yapısı söz konusudur. Direk güneş altında kalmadığı ve herhangi bir kaza geçirmediği sürece tek katlı tüy yapısına sahip ırklarda tıraş tüy yapısında ciddi sorunlara yol açmayacak ve 3-4 ay içerisinde eski tüy yapısına kavuşacaktır. Çok katlı tüy yapısına sahip ırklarda (Chow-Chow, Golden Retriever gibi) ise deriye kadar tıraş edilmesi güneşe maruz kalmasalar da tüy yapısını bozacak, sıcağa ve soğuğa dayanıksız hale getirecektir.

    










Çok katlı tüy yapısında alt katman yumuşak bir astar şeklinde, üst katlar ise daha sert ve uzun yapıdadır. Astar deriyi korur ve kuru tutar, üst katlar güneş ışınlarının, su ve karın alt katmana ulaşmasını engellemektedir. Deriye kadar tıraş edilen çok katlı tüy yapısına sahip ırklarda doğal yalıtım ortadan kalkar, sıcak havanın da etkisiyle daha sık soluma yapmaya başlayan dostumuzun organ sistemleri de daha hızlı çalışmaya başlar. Bu durum iç organlarını strese sokar, yorulmuş organlar sağlıklı performans gösteremez, ciddi sağlık sorunları başlar veya yaşlanma hızlanır. Ayrıca tıraş sonrası astar hızla yerine gelirken üst katmanda düzensiz uzamalar, renk değişimleri görülür. Düzensiz uzayan üst katman görevini yapamaz; yaz aylarında sıcağı deriye geçirirken kış aylarında da su ve soğuğun astara ve deriye nüfuz etmesine yol açacaktır. Hatta yapısı bozulan bu tüyler nedeniyle batık tüyler ve bunlara bağlı lezyonlar gelişebilir.


    











Bu durumda tıraş olmalı mı, olmamalı mı sorusuna ne cevap verilmeli? Irka, sağlık durumuna ve yaşam koşullarına bakılarak veteriner hekiminizle beraber karar verebilirsiniz.

    











Birçok insan evde bilinçsiz bir şekilde sevimli dostuna tıraş uygulamaktadır. Normal koşullarda doğalarında olmayan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir işlemden bahsettiğimizi unutmayalım. İhtiyaç halinde profesyonel olarak, ırka özel tıraş tekniği kullanan pet kuaförleri ile randevulaşmak onun sağlığı açısından önemlidir.

    











Her gün fırçalamak dökülecek olan tüyleri topladığı gibi, deri kılcallarına masaj yaptığı için de yeni gelecek tüylerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca yaz aylarında onlara özel bitkisel şampuanlarla daha sık yıkamanız hem onun hem de sizin konforunuz açısından katkı sağlayacaktır.



Ne sıklıkta banyo yapılmalı sorusu aklınızdan geçtiyse işte cevabımız; kış aylarında yaşam koşulları da değerlendirilerek ayda birden önce yapılmamalı. Yaz aylarında da klasik köpek şampuanları ile yine ayda birden önce banyo yapılmamalıdır. Ancak onlara özel dermatolojik veya bitkisel şampuanlarla yine yaşam koşulları değerlendirilerek 15 günde bir banyo yaptırabilirsiniz. Kedilerin banyoya ihtiyacı yoktur (Sfenksler hariç), kendinizi de onu da banyo ile strese sokmayın ama düzenli olarak fırçalayabilirsiniz.